20. edycja konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w niedzielę w Tokarni

Finał wojewódzki 20. edycji ogólnopolskiego konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” odbędzie się w niedzielę w Parku Etnograficznym w Tokarni koło Kielc. W konkursie, którego celem jest promocja regionalnych potraw, oceniane będą 44 produkty.

W konkursie “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” biorą udział lokalne produkty żywnościowe, surowce lub wyroby przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzenia posiłków, nie zaś gotowe potrawy. Powinny one być wytwarzane tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, posiadające tradycyjny skład oraz tradycyjną nazwę.

“Konkurs +Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów+ odgrywa bardzo ważną rolę w identyfikowaniu i dokumentowaniu regionalnych, lokalnych produktów. Te 20 lat pozwoliło na zidentyfikowanie ponad 700 produktów. To jest bardzo istotne, ponieważ te produkty i ich receptury zostały spisane. Dlatego kolejne pokolenia będą mogły skorzystać z tego dziedzictwa kulinarnego” – powiedziała podczas wtorkowej konferencji prasowej Agnieszka Pietrzak, zastępczyni dyr. Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Pietrzak dodała, że kolejnym celem konkursu, który udało się zrealizować przez te 20 lat, to wskazanie producentom, jak ważna jest jakość produktu. “Jak ważna jest metoda tradycyjnego przygotowywania produktów, zgodnie ze starymi metodami, wynikającymi ze zwyczajów regionalnych, powiązanych często z warunkami klimatycznymi danego regionu. Produkty te były wytwarzane na bazie surowców, którymi dysponowano w danym regionie. Dzięki temu konkursowi producenci dostrzegli, jak ważna jest jakość produktów w konkurowaniu na rynku. Skorzystali z możliwości certyfikowania swoich produktów” – podkreśliła.

ZOBACZ TEŻ: Wsparcie WFOŚiGW dla strażaków i policjantów. Będą nowe wozy strażackie i elektryczne radiowozy

W niedzielę w Tokarni oceniane będą 44 regionalne produkty przygotowane przez osoby prywatne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. “Nagrody będą przyznawane w czterech kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, roślinnego, napoje bezalkoholowe i alkoholowe oraz produkty mieszane, czyli roślinno-zwierzęce” – zaznaczyła z-ca dyr. Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Niektóre z produktów, które wygrywały w poprzednich edycjach konkursu, są już znane nie tylko w regionie świętokrzyskim. Wśród nich są m.in. wiśnia nadwiślanka, fasola korczyńska czy objęta ochroną unijną śliwka z Szydłowa.

Niedzielnej imprezie towarzyszyć będzie konkurs “Jawor – u źródeł kultury”. “Jego celem jest promocja kultury ludowej regionu oraz uhonorowanie twórców, artystów i wykonawców, którzy przyczyniają się do wzbogacania naszego dziedzictwa, budują tożsamość regionu i pielęgnują tradycje” – podkreślił członek zarządu województwa świętokrzyskiego Marek Jońca.

W Parku Etnograficznym w Tokarni odbędzie się także kiermasz żywności wysokiej jakości, w którym weźmie udział 22 członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie. “Regionalna żywność i dziedzictwo kulinarne są ważnymi nośnikami regionalnej tożsamości. Żywność wysokiej jakości jest ważna dla każdego z mieszkańców. Zdrowe, regionalne wyroby cieszą się rosnącą popularnością w naszym regionie i kraju. Coraz chętniej bowiem Polacy sięgają po lokalne produkty, doceniając ich unikatowe właściwości i wysoką jakość” – zaznaczył Jońca.

Organizatorami konkursu “Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na szczeblu regionalnym są marszałek województwa świętokrzyskiego i Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach przy współpracy Muzeum Wsi Kieleckiej. (PAP)

 

Autor: Janusz Majewski

Wiadomości z regionu

Powiązane wiadomości