Ryszard Zych – Burmistrz Miasta i Gminy Stopnica podpisał umowę o dofinansowanie projektu pn. „Wspieranie rozwoju gospodarczego gminy Stopnica poprzez inwestycje w infrastrukturę służącą przetwarzaniu produktów rolnych – Inkubator Przetwórstwa Rolnego”.
Dofinansowanie w wysokości 433 950 zł, pochodzi z budżetu Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 i zostało udzielone przez Lokalną Grupę Działania “Królewskie Ponidzie” na wdrażanie Lokalnej Strategii Rozwoju.
Mając na uwadze, że gmina ma charakter stricte rolniczy, operacja ma na celu wsparcie osób pracujących na roli. Zgodnie z założeniami projektu, działanie inkubatora sprzyjać ma dywersyfikacji źródeł dochodu rolników. Ideą projektu jest ograniczenie roli pośredników sprzedaży płodów rolnych, głównie owoców i warzyw, a tym samym promocja „krótkiego łańcucha dostaw”. Obserwując sytuację na rynku rolnym zauważyć można pewną tendencję, która jednak nie przynosi pozytywnych rezultatów dla producentów rolnych, a mianowicie skup produktów po niskich cenach od rolników i późniejsza ich sprzedaż przez pośredników za nieporównywalnie wyższe stawki. Wdrożenie projektu ma na celu zmianę postrzegania płodów rolnych przez rolnika, który obecnie traktuje owoce czy warzywa jako produkt końcowy, a docelowo po rozpoczęciu działalności inkubatora dotychczasowy produkt będzie dla rolnika półproduktem – surowcem, który będzie mógł być przetworzony na produkt o dłuższej przydatności do spożycia np. soki, susz owocowy lub warzywny.Gmina Stopnica jest w posiadaniu kompletnej dokumentacji technicznej oraz pozwolenia na budowę.
W ramach realizacji inwestycji dokonana zostanie przebudowa, rozbudowa oraz zmiana sposobu użytkowania istniejącego budynku gospodarczego w Strzałkowie na inkubator przetwórstwa rolnego (budynek produkcyjno-magazynowy o powierzchni 265 m2) wraz z zagospodarowaniem terenu i niezbędną infrastrukturą techniczną. Obiekt zostanie również wyposażony w linię technologiczną do produkcji soków o wydajności ok. 700 ton owoców rocznie z których zostanie wyprodukowane ok. 525 ton soków owocowych oraz suszarnię kontenerową o wydajności ok. 30 ton owoców i warzyw, z których wyprodukowane zostanie ok. 2,5 tony suszu owocowego i warzywnego.
Planowany okres realizacji operacji: 2020-2021.
Źródło: umig.stopnica.pl