W niedzielę 11 lipca Mniów został kulinarną stolicą powiatu, bowiem na boisku przy tamtejszej szkole podstawowej odbył się finał XIV Konkursu na Najsmaczniejszą Potrawę Powiatu Kieleckiego. W tej edycji wszystkie dania musiały być bez mięsa, ale uczestnikom nie zabrakło pomysłów na przepyszne kompozycje.
Na boisku przy mniowskiej szkole rywalizowało 29 dań z 11 gmin. Hasłem przewodnim tej edycji konkursu było: „Dania jarskie. Smaki lata”. Wśród gości wydarzenia pojawili się przedstawiciele samorządu wojewódzkiego, powiatowego oraz parlamentarzyści z regionu.
Jury, w skład którego wchodził profesjonalny kucharz miało trudne zadanie, żeby spośród wszystkich propozycji wybrać najlepsze.
– Bardzo ciekawie podane, do tego różne smaki, słodkie i słone. Cieszymy się bardzo, że impreza się udała, bo jak widzimy, na boisku w Mniowie są tłumy. Komisja konkursowa miała trudny orzech do zgryzienia, a konkretnie potrawy do zjedzenia, ale daliśmy radę przejść te trzydzieści stoisk – przyznał starosta kielecki Mirosław Gębski.
Ostatecznie komisja konkursowa zdecydowała o przyznaniu wyróżnień dla KGW Sasanki z g. Mniów, KGW Oblęgorzanki z g. Strawczyn, KGW Szewczanki z g. Nowiny oraz KGW Florianki z g. Zagnańsk.
Trzecie miejsce na podium przypadło KGW Czarcie Babki z g. Masłów za czarcie obłoki. Drugie miejsce zdobyły panie z KGW Rykoszyn z g. Piekoszów za zielone naleśniki z serkiem koperkowym. Zaś najsmaczniejszym daniem powiatu w 2021 roku został „Ogród bęczkowski zamknięty w sakiewce”, który przygotowały panie z KGW Korale Radostowej.
ZOBACZ TEŻ: „Rzeczpospolita”: podatkiem w szarą strefę
– Prezentacja – ta sakiewka i jej ułożenie na talerzu naprawdę było fajne, farsz w środku też był bardzo smaczny – uzasadnił wybór komisji Konrad Stokowiec, kucharz i przewodniczący jury.
– Wszystkie zioła, warzywa, praktycznie wszystkie produkty, które były w potrawie, były z naszego ogródka, więc są naturalne, zdrowe. Najbardziej zaskakującym był dodatek komosy ryżowej, bo ona spajała wszystkie te produkty zamknięte w sakiewce. A sakiewka to ciasto naleśnikowe z dodatkiem szpinaku i pokrzywy bęczkowskiej – wyjaśniały panie z KGW Korale Radostowej z Bęczkowa.
Choć aspekt kulinarny był najważniejszy tego dnia, to czas przybyłym umilały kapele ludowe i szereg innych atrakcji, m.in. strefa dmuchawców, bańki mydlane i konkursy z nagrodami.
Wszystkie nagrodzone Koła Gospodyń Wiejskich otrzymały nagrody finansowe i rzeczowe. Efektem konkursu będzie przygotowanie wydawnictwa z przepisami tegorocznej edycji, tak więc każdy będzie mógł już wkrótce przygotować takie same dania we własnym domu!
Fot. Starostwo Powiatowe w Kielcach.