Kolejni członkowie dołączają do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie

Przetwórcy ziół i owoców, producenci miodu, alkoholi, ciast i wyrobów garmażeryjnych – kolejnych ośmiu producentów tradycyjnej żywności zyskało pozytywną opinię Zespołu Opiniującego ds. Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, który obradował w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. W posiedzeniu uczestniczyli m. in. Marek Jońca – członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego oraz Elżbieta Kwiecień-Ząbek – zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.

Obecnie do Sieci w województwie świętokrzyskim należy 89 członków. Sieć Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie jest częścią Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, która dąży do rozwijania turystyki kulinarnej poprzez wspieranie lokalnej produkcji żywności naturalnej, bezpiecznej i smacznej.

Zespół Opiniujący ds. Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, obradujący pod przewodnictwem Elżbiety Kwiecień-Ząbek, wydał pozytywne opinie w sprawie wniosków kolejnych ośmiu producentów o przyjęcie do sieci. Jeszcze w tym roku otrzymają oni certyfikaty potwierdzające przynależność do tego prestiżowego grona.

Podmioty, których wnioski zaopiniowano pozytywnie:

  • Zielpol S.C., Ruczynów, Busko Zdrój – zioła i suszone owoce
  • Aurore Strapart Browar, Kurozwęki – piwo
  • Pasieka Stępień, Bidziny – miody
  • Jagodowe Pole Marek Pielaszkiewicz, Niedrzwica Kościelna – dżemy, musy, soki
  • Zakład Gastronomiczny Cafetin, Suchedniów – cytrynówka świętokrzyska
  • Winnica Złota Wieś, Złota – wino
  • Gospodarstwo Sadownicze Aneta i Krzysztof Grochowscy, Wola Żyzna, Szydłów – dżemy, powidła, konfitury
  • Wanilia i Migdały Rafał Małgorzata Zacharscy, Małyszyn Dolny, Mirzec – ciasta, torty, wyroby garmażeryjne.

Jeden wniosek dotyczył ponadto zmiany nazwy i właściciela firmy – z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Chmielniku na Mleko Łazorko, Lucjan Łazorko.

– Cieszę, że kolejne podmioty wyrażają chęć przystąpienia do Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, która skupia wytwórców zdrowych, tradycyjnych produktów. Musimy dbać o naszą polską, naturalną, dobrą żywność. To właśnie robicie Państwo na co dzień, za co składam ogromne podziękowania – mówił członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego Marek Jońca do wnioskujących o przyjęcie do Sieci.

Jak podkreślała Elżbieta Kwiecień-Ząbek, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, z członkostwa w Sieci płynie wiele korzyści, m. in.: prawo do korzystania z rozpoznawalnego logo Sieci, publikacja informacji o przedsiębiorstwie na stronie internetowej Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Świętokrzyskiego, udział w wyjazdach studyjnych, szkoleniach oraz targach organizowanych i współfinansowanych przez Urząd.

O członkostwo w Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie ubiegać się mogą producenci surowców w rolnictwie, ogrodnictwie i rybołówstwie, przetwórcy żywności, restauracje i inne obiekty gastronomiczne lub hotelarskie, hurtownicy i sprzedawcy detaliczni. Wszyscy kandydaci powinni działać w województwie świętokrzyskim, przestrzegać obowiązujących przepisów prawnych oraz współpracować z innymi członkami Sieci.
Pełna lista członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie dostępna jest tutaj.

Wiadomości z regionu

Powiązane wiadomości