Zorganizowany w Parku Etnograficznym w Tokarni, XV Hubertus Świętokrzyski przyciągnął miłośników myślistwa, przyrody i… smakoszy staropolskich specjałów kulinarnych. Na uczestników czekało mnóstwo atrakcji: od pokazów sokolnictwa oraz prezentacji ras psów myśliwskich, przez występy zespołów muzycznych, degustację potraw z dziczyzny, aż po tradycyjny pokaz konny „Gonitwa za lisem”. W wydarzeniu zorganizowanym przez marszałka województwa świętokrzyskiego oraz Łowczego Okręgowego Polskiego Związku Łowieckiego w Kielcach udział wzięła Anita Koniusz członek Zarządu Województwa Świętokrzyskiego.
Anita Koniusz w wystąpieniu podkreśliła, że łowiectwo, jako element ochrony środowiska oznacza troskę o zwierzynę i gospodarowanie jej zasobami w zgodzie z zasadami ekologii oraz zasadami racjonalnej gospodarki rolnej, leśnej i rybackiej. Podziękowała także w imieniu Renaty Janik Marszałek Województwa Świętokrzyskiego za działalność ZO PZŁ Kielce na rzecz zachowania polskiej przyrody, realizację zadań gospodarki łowieckiej, aktywność na polu kultury i promocji polskiego łowiectwa oraz zachowanie bioróżnorodności.
Uroczyste spotkanie w Parku Etnograficznym w Tokarni rozpoczęła msza święta w zabytkowym kościele z Rogowa, odprawiona w intencji leśników, myśliwych i wszystkich osób, opiekujących się zwierzętami leśnymi. Podczas Hubertusa jego uczestnicy mogli podziwiać prezentacje umiejętności psów myśliwskich, pokazy sokolnicze, tradycyjną pogoń za lisem, zorganizowano także kiermasz rękodzieła i przysmaków regionalnych, były również degustacje potraw z dziczyzny.
W części muzycznej imprezy wystąpił Zespół Reprezentacyjny Polskiego Związku Łowieckiego „Capella Zamku Rydzyńskiego” oraz grupa Vernyhora.