W najbliższą sobotę i niedzielę w Tokarni odbędzie się 5. edycja Świętokrzyskiego Festiwalu Smaków. W wydarzeniu wezmą udział również międzynarodowi wystawcy.
Organizatorami przedsięwzięcia jest Muzeum Wsi Kieleckiej, Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego i Starostwo Powiatowe w Kielcach. To pierwsze od dłuższego czasu wydarzenie, które odbędzie się na terenie muzeum w Tokarni. Nie zabraknie różnorodnych smaków z różnych zakątków świata.
– Tegoroczny Świętokrzyski Festiwal Smaków będzie wyjątkowy, ponieważ przyjadą do nas wystawcy z całej Polski, a nawet ze świata. Będzie między innymi rodzinna firma z Pragi, która zajmuje się produkcją zdrowej żywności, bardzo cieszy nas to, że zgłosiło się do nas wiele nowych kół gospodyń wiejskich, które zostały utworzone w tym lub w ubiegłym roku – informuje Beata Ryń, rzecznik prasowy Muzeum Wsi Kieleckiej.
Wydarzenie rozpocznie się w sobotę, 22 maja o 12:00 i potrwa do 18:00. W niedzielę goście powitani zostaną również o 12:00, jednak wcześniej, o 11:00 odbędzie się uroczysta msza św. w Kościele z Rogowa, gdzie będzie można zapoznać się z repertuarem zespołu Bolechowiczanie.
W wydarzeniu udział wezmą członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie, w tym gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich, lokalni producenci m.in. serów, wędlin. Na uczestników czeka mnóstwo atrakcji, podczas których będzie można wziąć udział w wypieku podpłomyków czy tradycyjnym wyrobie masła. W ramach lekcji muzealnej, prowadzący zaprezentują „dawne gry i zabawy”. Na scenie pojawią się lokalni artyści i twórcy ludowi, ale nie zabraknie też konkursów, o czym informuje dyrektor Muzeum Wsi Kieleckiej, Tadeusz Sikora.
Przedsięwzięcie będzie realizowane z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego. Na każdym stoisku pojawią się płyny do dezynfekcji. Organizatorzy zadbają także, aby uczestnicy się nie tłoczyli.
fot. Muzeum Wsi Kieleckiej