W Muzeum Wsi Kieleckiej – Parku Etnograficznym w Tokarni weekend poświęcony został prezentacji regionalnej kuchni, przysmaków pamiętanych z dzieciństwa, przygotowanych na podstawie dawnych receptur i przy użyciu rodzimych składników, zdrowych, naturalnych i smacznych. Mieszkańcy regionu i turyści mieli okazję posmakować naszych specjałów, uczestnicząc w 5. Świętokrzyskim Festiwalu Smaków. W Tokarni gościli współorganizatorzy imprezy przewodniczący Sejmiku Andrzej Pruś oraz marszałek Andrzej Bętkowski, a także zaproszeni goście: wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki, wicemarszałek Senatu Marek Pęk, świętokrzyscy parlamentarzyści oraz wiceminister rolnictwa Anna Gembicka.
Świętokrzyski Festiwal Smaków to największy w regionie kiermasz potraw i produktów regionalnych. W Muzeum Wsi Kieleckiej przez cały weekend gościli członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Świętokrzyskie z wytwarzanymi tradycyjnie przysmakami, gospodarstwa agroturystyczne oraz koła gospodyń wiejskich z gorącymi daniami, pochodzącymi z naszych regionalnych kuchni. Można było spróbować pysznymi miodów, serów, wędlin, chleba, olejów, przetworów i innych.
Do Tokarni, jak co roku, przyjechali także rękodzielnicy, prezentujący wyroby z drewna, łyka osikowego oraz wikliny. Były również występy grup śpiewaczych oraz kapel ludowych z całego regionu. Rozstrzygnięto także konkursy: kulinarny ph. “Smaki Dzieciństwa”, jedzenia pierogów oraz na najpiękniejsze stoisko festiwalu.