Nawet 525 ton soków rocznie będzie produkowanych w nowym zakładzie przetwórstwa rolnego, który powstanie w gminie Stopnica. Zarobić mają okoliczni rolnicy i gmina.
Nowy inkubator przetwórstwa rolnego powstanie w miejscowości Strzałków. Nowoczesny zakład ma zastąpić dawne budynki spółdzielni ogrodniczej. Zakład o powierzchni 265 m2 będzie wyposażony w linię produkcyjną soków o wydajności 700 ton owoców rocznie, co da w przeliczeniu 525 ton soków wyprodukowanych w ciągu roku. W budynku znajdzie się także kontenerową suszarnia dla owoców i warzyw o wydajności 30 ton rocznie, z których wyprodukowane zostanie 2,5 tony suszu.
Projekt ma na celu promowanie tzw. “krótkiego łańcucha dostaw” i dywersyfikację źródeł dochodu rolników w gminie, która w większości utrzymuje się z rolnictwa.
Wkrótce początek inwestycji
Zostanie on przebudowany, rozbudowany i wyposażony w nowe instalacje wodno-kanalizacyjne, centralnego ogrzewania, gazu i wentylacji. Wykonawca musi stworzyć też nowe przyłącza wody, kanalizacji sanitarnej i technicznej oraz stworzyć dwa zbiorniki bezodpływowe na nieczystości ciekłe.
Do przetargu stanęły dwa przedsiębiorstwa, których oferty opiewały na 1,48 mln złotych i na 1,29 mln złotych. Wybrana została ta tańsza, przedstawiona przez Zakład Remontowo-Budowlany, Roman Olszowy z Kosowych na Podkarpaciu. Projekt jest częściowo współfinansowany ze środków Unii Europejskiej. Kwota dofinansowania to 433 tys. złotych.
Prace przy inwestycji powinny rozpocząć się na przełomie sierpnia i września. Koniec prac przewidziany jest na 2021 rok.
ZOBACZ TEŻ: W Gowarczowie powstanie wielopokoleniowa strefa aktywności dla mieszkańców