Wahania temperatur, mniejsza ilość słońca, częściej odczuwalne zmęczenie oraz niekorzystny wpływ wirusów, grzybów i bakterii – to wyzwania z jakimi musimy się mierzyć w okresie jesienno-zimowym. Co możemy zrobić dla organizmu i jak zadbać o układ odpornościowy, aby przetrwać ten trudny czas?
Proste rozwiązania na początek
Specjaliści zalecają zacząć dbać o odporność od prostych czynności, nawyków, które można natychmiast wprowadzić w codzienne życie. Bardzo ważny, zwłaszcza w okresie przeziębieniowym, jest odpowiednio długi sen (około 8 godzin na dobę) i wypoczynek. Te dwie, błogie czynności pozwolą na regenerację organizmu. Osobom, które przez stres mają problemy z zaśnięciem, zaleca się wypicie przed snem naparu ziół z melisą. Podczas snu organizm zużywa nawet pół litra wody, dlatego bardzo ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. O każdej porze roku zalecane jest picie przynajmniej 1,5 litra wody dziennie, co m.in. oczyszcza organizm z niebezpiecznych toksyn, pomaga utrzymać właściwą temperaturę ciała oraz zapobiega nadmiernemu zmęczeniu.
Naturalnym lekiem jest słońce – witamina D – najlepszy antydepresant oraz silna broń w walce z infekcją, generujące niezliczone pokłady pozytywnej energii. Szacuje się, że aż 20% ilości zalecanej dawki witaminy można dostarczać do organizmu wraz z pożywieniem, w szczególności przez spożywanie potraw rybnych. Gdy słońca brak, warto pamiętać o suplementowaniu witaminy D.
Aktywność fizyczna w okresie jesienno-zimowym?
„Sport to zdrowie” – w każdym wieku i o każdej porze roku. Wszelka aktywność fizyczna nie tylko zwiększa odporność organizmu, ale ma również wpływ na pracę serca, ciśnienie krwi, układ oddechowy, nerwowy i pokarmowy. Bieganie, spacery czy nordic walking to najbardziej popularne obecnie aktywności na świeżym powietrzu. Wystarczy codzienna dawka 30 min. treningu, co pozwoli utrzymać organizm na odpowiednim poziomie energetycznym. Oprócz aktywności fizycznej, sprawdzonym, domowym sposobem na zahartowanie organizmu, jest naprzemienny prysznic – ciepłą i zimną wodą.
Dieta na odporność
Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów jest jednym z najważniejszych sposobów na zwiększenie odporności organizmu. Naturalnymi antybiotykami, które mają właściwości antybakteryjne są czosnek i cebula, o czym nie należy zapominać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Wśród pozostałych, wartościowych produktów wymienić należy: świeże lub gotowane warzywa, świeże owoce, orzechy, wątróbkę, kaszę jaglaną, dynię, żółtka jajek, kefiry i maślanki oraz produkty pełnoziarniste. Oprócz naturalnych składników, dostarczanych organizmowi, warto zadbać również o odpowiednią ilość preparatów witaminowych oraz preparatów zawierających echinaceę, czyli roślinę o właściwościach leczniczych. Oprócz jakości produktów, bardzo ważna jest również regularność spożywanych posiłków – zasada mniej, a częściej – jest najbardziej polecaną metodą w walce o odporność.
Systematyczność i kilka zmian w stylu życia pozwoli przetrwać trudny, jesienno-zimowy czas, wzmocnić odporność organizmu i uchronić go przed niekorzystnym wpływem wirusów i bakterii.