Restauracje, salony kosmetyczne i fryzjerzy ponownie przyjmują klientów

Restauracje, salony kosmetyczne i fryzjerzy ponownie przyjmują klientów. Rząd wprowadził kolejny etap “odmrażania” gospodarki. Zobacz jakie zasady obowiązują w poszczególnych placówkach.

 

SALONY FRYZJERSKIE

Salony fryzjerskie znowu przyjmują klientów. Warunkiem jest jednak zdalne umawianie wizyt, w zakładach zachowany jest dystans 1,5 m między stanowiskami, gdy jest to niemożliwe – stanowiska muszą być oddzielone przepierzeniem.

W związku otwarciem od poniedziałku salonów fryzjerskich resort rozwoju przygotował wytyczne dla fryzjerów, w których zapisano, że w salonach obowiązuje zasada: jeden fryzjer z zestawem czystych narzędzi dla jednego klienta.Wymagane jest też zachowanie 1,5 m odległości między stanowiskami pracy i pracownikami. Resort ogłosił, że dla bezpieczeństwa klientów fryzjerzy są zobowiązani do noszenia rękawiczek, maseczek, a nawet gogli i przyłbic przy wykonywaniu usług, a także stosowania odzieży ochronnej lub dedykowanej odzieży roboczej.Resort zobowiązał klientów do umawiania wizyt przez internet lub telefon. Klient w salonie powinien “zachować bezpieczną odległość 1,5 m, mijając się z innymi osobami w salonie, nosić jednorazowe maseczki i rękawiczki oraz dokonywać płatności w sposób bezkontaktowy” – poinformowało ministerstwo.

SALONY KOSMETYCZNE

Od poniedziałku salony kosmetyczne ponownie są czynne, ale pod warunkiem, że zachowana jest odległość co najmniej 1,5 m między stanowiskami, a jeśli nie ma takiej możliwości, muszą one być oddzielone ekranami ochronnymi. Przepierzenia szczególnie zalecane są dla stanowisk do manicure.

Dla bezpieczeństwa klientów pracownicy obowiązkowo noszą też rękawiczki przy wykonywaniu usługi (zmieniane każdorazowo po wykonaniu usługi) – jeśli rodzaj wykonywanego zabiegu na to pozwala.Z kolei wytyczne dla klientów salonów kosmetycznych przewidują, że na zabiegi wolno przychodzić bez osób towarzyszących. Klienci muszą zasłaniać nos i usta oraz do nosić rękawiczki ochronne – jeśli to możliwe ze względu na rodzaj wykonywanego zabiegu.

RESTAURACJE, BARY, KAWIARNIE

Od poniedziałku restauracje i kawiarnie są znowu otwarte dla klientów. Muszą jednak wprowadzić zasadę 1,5 m odległości od krańca blatu jednego stolika do krańca blatu drugiego. W lokalach można korzystać tylko z jednorazowych sztućców, schowane mają być wszelkie dodatki jak cukier, serwetki, wazoniki, ect.

Właściciele lokali muszą zadbać o zachowanie bezpiecznych odległości i środków higieny dla gości oraz regularnie dezynfekować powierzchnie w restauracjach i kawiarniach z miejscami do siedzenia.

Osoby stojące w kolejce powinny zachować 2-metrowy dystans. Wymagana jest również dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu. Dozowniki z płynem do dezynfekcji mają się znajdować w obszarze sali jadalnej (przy punktach składania zamówień/ kasowych) oraz przy wyjściu z toalet – czytamy w wytycznych.

Do właścicieli lokali gastronomicznych należy też ustalenie i kontrola maksymalnej liczby gości, która w danym momencie w nim przebywa. 

Wiadomości z regionu

Powiązane wiadomości